Conferinţa MIFNE – Depistarea precoce şi perspective clinice în terapia copiilor sub 2 ani cu TSA

Interviu realizat alături de Cristi Ungurianu, preşedinte al Fundaţiei Univers Plus din Piatra Neamţ, unul dintre organizatorii conferinţei din acest an

conferintaDe-a lungul timpului am întâlnit mulţi psihologi interesaţi de o alternativă umanistă în psihologia şi psihoterapia copilului cu autism. Acest eveniment este un început, o familiarizare cu o metodă completă , pe atât de complexă pe cât este şi problematica copilului cu autism. Centrul Mifne a pus bazele acestei metode timp de 25 de ani, cercetând în amănunt patologia copilului cu autism şi a familiei acestuia. Descoperirile făcute au condus la concluzia că autismul este în esenţă o Tulburare de Ataşament, care stopează dezvoltarea firească a copilului. Astfel se explică de ce aceşti copii se bazează pe ei înşişi şi mai puţin pe adulţii din viaţa lor, preferând relaţia cu obiectele în detrimentul relaţiei cu semenii. Restabilirea relaţiei de ataşament , bazat pe încredere şi siguranţă, transformă copilul cu autism într-un copil motivat să coopereze şi să comunice emoţii cu semenii. Totodată frica existenţială este înlocuită de o dorinţă de a explora lumea împreună cu ceilalţi. După 25 de ani de cercetare, Centrul Mifne a deschis primul centru pilot in Elveţia, şi mai apoi încă un centru în Los Angeles. În prezent România este luată în discuţie ca fiind a treia ţară din lume unde ar putea exista un Centru Mifne.

 

  1. Ce aduce nou conferința din acest an? Cui se adresează?

Conferinţa se adresează specialiştilor care interacţionează cu copiii cu autism şi cu copiii în general. Pe de o parte se adresează psihologilor, psihoterapeuților şi altor practicieni din domeniul diagnosticării şi recuperării copiilor cu autism şi pe de altă parte medicilor specialişti, medicilor de familie şi personalului medical implicat în monitorizarea şi tratarea copiilor mici şi foarte mici. Dr. Hanna Alonim cea care a pus bazele metodei de intervenţie MIFNE şi conducătoarea echipei de specialişti invitaţi la Iaşi este in primul rând doctor în medicină cu un doctorat in Sanatate Mintala la Cambridge.

Noutatea absolută pentru România si unicitatea metodei MIFNE la nivel mondial constă în faptul că se pot identifica simptome si diagnostica copii cu autism sub vârsta de 2 ani, fapt ce face posibilă inceperea unei recuperări intr-o perioadă a vieţii în care organismul copilului are nişte mecanisme extrem de eficiente de compensare a întârzierii în dezvoltare, aşa cum nu vor mai exista niciodată pe parcursul întregii sale vieţi.Cristian

  1. Ce are special terapia Mifne? Care e suportul științific pe care se bazează?

Trebuie să spunem din capul locului că eu sunt tatăl unui copil cu autism si nu un specialist. Sigur, m-am informat şi ştiu care e teoria psihologică şi pe ce se bazează cercetarile desfaşurate de specialiştii de la centrul MIFNE, dar nu sunt in măsura să vă furnizez aceste informaţii in aşa fel încât acurateţea informaţiei să nu fie afectată. Dealtfel acest aspect este un punct important de pe agenda conferinţei, aşa că vă invit să găsiţi răspunsul la această intrebare direct in cadrul prezentărilor conferinţei şi în cadrul celor 6 ateliere de lucru ce vor avea loc pe durata evenimentului.

Ceea ce ştiu despre metoda MIFNE este că abordarea se adresează familiei ca tot şi nu exclusiv  copilului. Se intervine simultan prin mijloace psihologice atât asupra copilului cu autism cât şi asupra parinţilor şi a fraţilor din acea familie. Obiectivele primordiale ale metodei de intervenţie sunt construirea unei celule familiale funcţionale si ulterior extrapolarea acestui model la nivelul interacţiunilor cu reţeua socială din exteriorul familiei. Principiiile care stau la baza intervenţiei sunt de respect absolut a drepturilor copilului, acesta având dreptul de a alege permanent în timpul lucrului în camera de terapie. Învaţarea si generalizarea oricărui item vizat are loc simultan şi nu consecutiv. Totul se face prin joc, prin implicarea voluntară în activităţi a copilului, fără nici o condiţionare, fără nici o forţare, evitându-se in acest fel orice formă de abuz fizic şi emoţional la care poate fi supus copilul în timpul terapiei. Se lucrează cu emoţiile pentru modelarea comportamentelor iar specialistul se muleaza pe personalitatea si caracteristicile copilului inovând permanent, fără a pierde însa din vizor obiectivele vizate pentru acea oră de terapie. Ceea ce cred eu ca nespecialist că este unic la această metodă, este faptul că pentru abţinerea unor achiziţii comportamentale sau cognitive niciodată nu se repetă o acţiune in aceiaşi formă, principiu respectat cu stricteţe de întreaga echipă.

  1. Care sunt avantajele acestei terapii? Cum a ajuns la noi? Unde se aplică în România?

Am precizat mai sus despre simultaneitate procesului de învăţare şi generalizare ceea ce duce la scurtarea perioadei de intervenţie dar cel mai important aspect este faptul că prin aplicarea acestei metode de intervenţie se obţine o plasticitate deosebită a comportamentului copilului la vârste de peste 10 ani. Deasemeni, faptul că se stimuleaza permanent creativitatea copilului ne creează oportunitaţi nenumărate în a identifica cât mai precoce domeniul de activitate în care copilul va putea să exceleze ulterior.

Metoda MIFNE a ajuns la noi in anul 2006, atunci când 2 familii din Piatra Neamţ au mers în Israel în cadrul a trei stagii de terapie de câte o luna de zile, împreună cu trei specialişti care au fost initiaţi în a continua ulterior această terapie la domiciliul familiilor. Procesul de obţinere a unui certificat de specialist in metoda MIFNE se întinde pe perioada de 3 ani şi are loc doar in sistem academic la Universitatea Bar Illan din Tel Aviv, în urma unor etape de însuşire a principiilor teoretice şi de aplicare supervizată a acestora. În mod formal, nici un specialist din Romania nu a parcurs înca în totalitate acest proces, chiar dacă la nivel practic cei de la MIFNE trimit spre supervizare la Piatra Neamţ toate cazurile din România şi Europa de Est. Unul din scopurile prezentei conferinţe este şi de a pune bazele unei colaborări la nivel universitar, in aşa fel încât in maxim 1 an de zile, să avem in România un master bazat pe metoda MIFNE. În acest sens avem invitaţi de la Universitatea Bucureşti care împreună cu partenerii noştri de la Univ. Al. I. Cuza să discute realizarea faptică a acestui deziderat.

  1. Care sunt specialiștii invitați să conferențieze?

Echipa MIFNE este condusă de Dr. Hanna Alonim – o personalitate de talie mondiala în cercetarea autismului cu o experienţă de peste 40 ani in domeniu. Profesor si Şefa Şcolii de formare in metoda MIFNE la Univ. Bar Illan, lector la Univ. Haifa si profesor asociat la numeroase universităţi din Europa şi recent şi din SUA.

Ceilalţi 5 membri ai delegaţiei sunt specialişti cu o vastă experienţă în diagnosticarea şi tratatrea autismului şi sunt:

Einat Kadosh – Psihoterapeut si Supervizor
Giora Schayngesicht – Terapeut si Supervizor
Anat Ben-Ari – Terapeut
Veronika Jakubson- Terapeut
Dr. Danny Tayar – Medic de Familie

  1. . Aveți o ofertă de preț specială pentru participanți. Despre ce este vorba?

Toate informaţiile le găsiţi pe pagina de Facebook a conferinţei

https://www.facebook.com/events/1231536790208163/

înscrierile putând să le faceţi pe site-ul

http://www.psycabinet.ro/index.php

Ceea ce merită menţionat este oferta specială pentru specialiştii din cadrul ONG-urilor care beneficiază de un loc gratuit pentru o echipă de 3 participanţi. Adică la doi plătitori al treilea este gratis.

  1. Povestiți un caz de succes, al aplicarii sistemului Mifne la Piatra Neamț.

Sunt 2 copii care au fost în Israel la centrul MIFNE împreună cu familiile atunci când aveau sub 3 ani. Astăzi aceştia au 12 ani respectiv 13 ani. Ambii merg in şcoala de masă fără programă adaptată şi au o dezvoltare armonioasă. Fiecare dintre aceste 2 cazuri are o poveste personală putând fi subiectul unui roman. Ce pot sa vă spun, pot sa vă spun doar despre copilul meu care a fost diagnosticat la 2ani si 3 luni şi care a fost considerat un caz irecuperabil. Am fost în 2 centre universitare pentru diagnosticare iar apoi am fost la zeci de medici şi psihologi pentru a-mi invalida diagnosticul iniţial. Toţi au considerat ca este vorba de o formă de autism de o gravitate extremă şi că avem 2 lucruri de făcut in continuare: să dăm copilul la stat şi să facem altul. A existat o singură excepţie in rândul medicilor cu care am interacţionat iniţial şi care ne-a sfatuit să căutăm soluţii peste graniţe. Acest sfat a venit după ce trecusem prin mâna multor “specialişti” care ne vindeau miracole, aşa că după 6 luni de terapie ABA cu rezultate neglijabile am decis sa mergem la MIFNE. Această experienţă ne-a schimbat viaţa, i-a dat un nou sens, fapt pe care nu l-am conştientizat atunci ci mult mai târziu vazând evoluţia copilului nostru. De fapt MIFNE aşa se şi traduce : Punct de cotitură (Turning point) – este un moment de resetare, de schimbare a percepţiei asupra propriului copil. Am învaţat sa vedem copilul şi nu diagnosticul, ne-am reconectat cu propriul copil, am invaţat la modul practic principiile terapiei şi văzând evoluţia fantastică din zi în zi, din oră în oră, proiecţia asupra viitorului copilului s-a schimbat radical. Astăzi ştiu cu certitudine că băiatul meu va fi un adult  respectat, independent şi fericit. Ştiu că atunci când mă voi pensiona va fi un sprijin pentru mine şi nu o povară, ştiu că va putea să se autoreprezinte singur şi că va fi o persoană de succes in domeniul de activitate pe care î-l va imbraţişa.

  1. Din experiența dvs, de ce le-ați recomanda părinților această formă de terapie?

Înafară de ce am spus deja, pot să adaug faptul că parinţii sunt coterapeuţi, unul dintre ei având chiar sarcina să devină manager de caz. Asta se reflectă în primul rând asupra eficienţei intervenţiei, deoarece un parinte informat va fi permanent un bici asupra implicării specialiştilor şi totodată va fi o resursă extrem de utilă pentru echipă, având în vedere faptul ca el petrece cel mai mult timp cu copilul. La conferinţă o să mai aflaţi despre tehnica feed-back – ului si despre importanţa acesteia în ajustarea zilnică a mijloacelor de intervenţie, o să aflaţi despre asumarea de către terapeut a rolului de prieten şi nu de tutore-robot şi despre câte multe “alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, care-mi saltă şi acum inima de bucurie” vorba lui Ion Creanga.

Nu în ultimul rând, implicarea nemijlocită a parinţilor înseamnă o scadere considerabilă a costurilor terapiei.

  1. Care sunt costurile lunare?

Nu ştiu, asta e treaba specialiştilor care prestează. La Fundaţia Univers Plus nu există servicii contra cost, toate serviciile sunt gratuite. Deasemeni nu există servicii de terapie, deoarece în urmă cu 6 ani aceste servicii au fost externalizate, noi sprijinind direct familiile. Ştiind însa ca mulţi dintre cititorii dumneavoastră sunt parinţi de copii cu autism, am de făcut 3 remarci referitor la costurile terapiilor in general:

– faceţi un calcul pe ora de intervenţie atunci cand accesaţi un pachet integrat de servicii

– nu accesaţi decât acei specialişti care lucrează în echipă (minim 3 persoane)

– asiguraţi-vă că vă poate fi furnizată o intrevenţie pe termen mediu si lung

  1. Unde pot apela părinții care doresc să inițieze acest sistem de terapie în România?

Nu facem reclamă nimanui, dar informaţii în acest sens puteţi găsi la https://www.facebook.com/Centrul-de-Terapie-pentru-Copilul-cu-Autism-si-Familia-Sa-Being-MySelf-238124629558099/?pnref=lhc

Vă aşteptam cu drag la un eveniment susţinut de 6 terapeuţi ai Centrului Mifne din Isarel, un eveniment despre diagnostic precoce în autism şi intervenţii timpurii sub vârsta de 2 ani. Înscrierile continuă!

 

Lasă un răspuns