NOU – Tulburările de spectru autist – clasificare ICD 11

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat ieri cea de-a 11-a ediție a Sistemului de Clasificare Internațională a Bolilor și Problemelor de Sănătate (ICD-11), îndelung așteptat, la realizarea căruia 31 de țări au lucrat mai bine de 10 ani. Pentru prima dată, ICD-11 este complet electronic, ceea ce îl face mai ușor de utilizat și mai puțin predispus la erori.

Sistemul de Clasificare Internaţională a Bolilor şi Problemelor de Sănătate (ICD este folosit pentru statistici privind mortalitatea și morbiditatea. Conține aproximativ 55 000 de coduri unice pentru leziuni, boli și cauze de deces. Acesta oferă un limbaj comun care permite profesioniștilor din domeniul sănătății să împărtășească informații despre sănătate la nivel mondial. Diagnosticele medicale pe baza cărora se tratează pacienții sunt puse, la nivel mondial, în funcție de acest sistem de clasificare. ICD include o secțiune care clasifică tulburările mentale și comportamentale. Secțiunea dedicată tulburărilor din spectrul autist conține următoarea clasificare:

6A02 Tulburare de spectru autist

Tulburarea de spectru autist este caracterizată prin deficite persistente în capacitatea de inițiere și de susținere a interacțiunii sociale reciproce și a comunicării sociale și de o serie de tipare de comportament și interese restrânse, repetitive și inflexibile. Debutul tulburării apare în timpul perioadei de dezvoltare, de obicei în copilăria timpurie, dar simptomele se pot manifesta pe deplin doar mai târziu, când cerințele sociale depășesc capacitățile limitate. Deficitele sunt suficient de severe pentru a provoca deficiențe în domeniul personal, familial, social, educațional, ocupațional sau în alte domenii importante de funcționare și sunt, de obicei, o caracteristică permanentă a funcționării individului, observabilă în toate situațiile, deși pot varia în funcție de aspectele sociale, educaționale sau altele context. Persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist prezintă o gamă largă de funcții intelectuale și abilități lingvistice.

6A02.0 Tulburare de spectru autist fără dizabiltate intelectuală și cu afectarea ușoară sau absentă a limbajului funcțional

Sunt îndeplinite toate criteriile de diagnosticare atât pentru tulburarea de spectru autist, cât și pentru dizzabilitatea intelectuală și există doar o depreciere ușoară sau nici o depreciere a capacității individului de a folosi limbajul funcțional (vorbit sau scris) în scopuri instrumentale, cum ar fi exprimarea nevoilor și a dorințelor personale.

6A02.1 Tulburarea de spectru autist cu dizabilitate intelectuală și afectare ușoară sau absentă a limbajului funcțional

Sunt îndeplinite toate criteriile de diagnosticare atât pentru tulburarea de spectru autist, cât și pentru dizabilitatea intelectuală și există doar o depreciere ușoară sau nici o depreciere a capacității individului de a folosi limbajul funcțional (vorbit sau scris) în scopuri instrumentale, cum ar fi exprimarea nevoilor și dorințelor personale.

6A02.2 Tulburarea de spectru autist fără dizabilitate intelectuală și cu afectarea limbajului funcțional

Toate criteriile de diagnosticare a tulburărilor din spectrul autismului sunt îndeplinite, funcționarea intelectuală și comportamentul adaptiv se situează cel puțin în intervalul mediu (aproximativ mai mare decât al doilea percentil) și există o deteriorare semnificativă în limbajul funcțional (vorbit sau scris) raportat la vârsta cronologică, iar persoana nu poate folosi decât cuvinte izolate sau propoziții simple în scopuri instrumentale, cum ar fi exprimarea nevoilor și dorințelor personale.

6A02.3 Tulburarea de spectru autist cu dizabilitate intelectuală și cu afectarea limbajului funcțional

Sunt îndeplinite toate criteriile de diagnosticare atât pentru tulburarea din spectrul autist, cât și pentru dizabilitatea intelectuale și există o deteriorare semnificativă a limbajului funcțional (vorbit sau scris) în raport cu vârsta cronologică, iar persoana nu poate folosi decât cuvinte izolate sau fraze simple pentru instrumental scopuri, cum ar fi exprimarea nevoilor și dorințelor personale.

6A02.4 Tulburarea de spectru autist fără dizabilitate intelectuală și cu absența limbajului funcțional

Sunt îndeplinite toate criteriile de diagnosticare a tulburărilor din spectrul autismului, funcționarea intelectuală și comportamentul adaptiv se situează cel puțin în intervalul mediu (aproximativ mai mare decât percentila 2.3). În raport cu vârsta cronologică apare absența completă sau aproape completă a capacității individului de a folosi limbajul funcțional (vorbit sau scris) în scopuri instrumentale, cum ar fi exprimarea nevoilor și dorințelor personale.

6A02.5 Tulburarea de spectru autist cu dizabilitate intelectuală și absența limbajului funcțional

Toate criteriile de diagnosticare atât pentru tulburarea spectrului autismului, cât și pentru dizabilitatea intelectuală sunt îndeplinite și, în raport cu vârsta cronologică, limbajul funcțional (vorbit sau scris) este absent sau aproape absent, individul nefiind capabil să utilizeze limbajul în scopuri instrumentale, cum ar fi exprimarea nevoilor personale și a dorințelor.

6A02.Y Altă tulburare din spectrul autist specificată
6A02.Z Altă tulburare din spectrul autist nespecificată

psiholog Ana Dragu

https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f120443468

Lasă un răspuns