
Prevalența reală: creșterea gradului de conștientizare cu privire la autism este responsabilă pentru creșterea numărului de diagnostice din ultimele decenii
Deși tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu autism, proporția populației cu simptomele unei tulburări de spectru autist a rămas constantă, potrivit unui studiu realizat pe mai mult de 1 milion de copii suedezi. Rezultatele, publicate în luna aprilie, în British Medical Journal, susțin teoria potrivit căreia ascensiunea numărului cazurilor de autism provine din mai buna conștientizare a tulburării (1).
Prevalența cazurilor de autism in SUA s-a dublat de când guvernul a început monitorizarea acestora, în 2000. „Se estimează că 1 din 68 de copii au o tulburare de spectru autist” este enunțul care a alimentat temerile legate de o „epidemie de autism„.
„O cantitate enormă de bani a fost cheltuită în încercarea de a găsi cauzele epidemiei de autism”, spune cercetătorul Christopher Gillberg, șef al Centrului de Neuropsihiatrie Gillberg de la Universitatea din Gothenburg, Suedia. „Dar, rezultatele noastre arată că singurul lucru care a crescut este percepția populației față de autism și felul în care este pus diagnosticul.”
Pentru a determina de ce cazurile de autism sunt în creștere, cercetătorii au explorat relația dintre diagnosticele de autism și apariția simptomelor de autism, relație folosită de către echipă ca un indicator pentru prevalența reală a autismului.
Aceștia au examinat două seturi de date referitoare la 1,1 milioane de copii, colectate timp de 10 ani în Suedia. Primul set conține informații despre starea de sănătate a tuturor cetățenilor suedezi, inclusiv dacă aceștia au fost diagnosticati cu autism sau nu. Celălalt are informații despre gemenii născuți în țară. Acesta detaliază orice simptome de autism pe care gemenii le pot avea, indiferent dacă acestea au fost etichetate ca și autism.
Cercetătorii au folosit apoi mai multe metode statistice pentru a compara prevalența autismului cu numărul de cazuri probabile în Suedia, intre 1993 si 2002.
Cum era de asteptat, numărul de persoane diagnosticate cu autism a crescut în acei ani de la 1 la 435 la 1 la 200 – o cifră ușor sub estimarea SUA de la acea vreme de 1 la 150. Proporția persoanelor cu simptome de autism, cu toate acestea, a ramas constantă, la aproximativ 1 din 105, sugerând că numărul diagnosticului de autism, mai degrabă decât incidența sa reală, este în creștere.
Rata de diagnostic a depășit de atunci rata de prevalență estimată la 1 din 105. Gillberg spune că unii oameni primesc un diagnostic de autism, fără a avea de fapt această tulburare. „În multe țări, autismul este cea mai discutată și cea mai acceptată tulburare de dezvoltare, iar diagnosticul determină accesul la servicii de bună calitate”, spune Gillberg. „Deci, dacă există probleme de dezvoltare prezente, medicii sunt înclinați să le eticheteze ca autism.”
Constatările se află în concordanță cu cele ale unui studiu publicat in JAMA Pediatrics la începutul acestui an, care au concluzionat că creșterea numărului cazurilor de autism în Danemarca provine din schimbări în modul în care medicii diagnostichează tulburarea (2).
Un studiu din 2014, publicat in Jurnalul de autism si tulburari de dezvoltare, sugerează și că diferențele culturale – de exemplu, care diagnostice sunt favorizate în detrimentul altora – pot influența de multe ori modul în care diagnosticul de autism este pus (3).
Noul studiu este cel mai mare și mai riguros de acest gen, susțin experții. „Autorii prezintă probabil cele mai potrivite date disponibile referitoare la creșterea în număr a cazurilor cu simptome de autism”, consideră David Mandell, profesor asociat de psihiatrie si de pediatrie la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în studiu. „Concluziile lor arată ca nu au crescut.”
Articolele de știri și de opinie de pe SFARI.org sunt independente din punct de vedere editorial de Simons Foundation.
Traducere de Liviu Cotuțiu
This article was translated from an original English version published on SFARI.org and is reprinted with permission. You may view the original article, published [12 June 2015], at [http://sfari.org/news-and-opinion/news/2015/large-swedish-study-casts-doubt-on-autism-epidemic].
Referințe:
1. Lundström S. și colab. BMJ (Epub inainte de imprimare) (2015) PubMed
2. Hansen S.N. colab. JAMA Pediatr. 169, 56-62 (2015) PubMed
3. Russell G. și colab. J. Autism Dev. Disord. 44, 31-40 (2014) PubMed