Recunoașterea fețelor prezice severitatea autismului

Copiii cu autism au dificultăți în a determina dacă o față pe care tocmai au văzut-o (stânga) apare într-o serie de alte patru fețe (dreapta)

Copiii cu autism au dificultăți în a determina dacă o față pe care tocmai au văzut-o (stânga) apare într-o serie de alte patru fețe (dreapta)

Copiii cu autism au adesea dificultăți în a recunoaște fețe și a interpreta expresii emoționale – abilități esențiale pentru a avea interacțiuni sociale de succes. Din acest motiv, rezultatele unui nou studiu sunt atât de uimitoare: copiii cu autism care au cele mai mari dificultăți în recunoșterea fețelor tind să prezinte simptome mai grave în adolescență.

Aceste descoperiri, publicate în jurnalul Autism Research, sugerează că dificultățile din copilărie în recunoașterea fețelor prezic severitatea autismului. Totodată, rezultatele indică o contribuție a acestora la deficitele sociale întâlnite în autism. Dacă acest lucru se dovedește a fi adevărat, ar putea fi posibilă îmbunătățirea abilităților sociale a celor cu TSA oferindu-le instrumente care facilitează recunoașterea fețelor.

Cercetătorii au evaluat viteza și acuratețea în recunoașterea fețelor la 87 copii cu autism, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Aceștia au utilizat sarcinile de „recunoașterea fețelor” și „identificarea emoțiilor faciale” dintr-o baterie de teste computerizate care evaluează funcționarea creierului, Amsterdam Neuropsychological Tasks (n.tr., Sarcinile neuropsihologice Amsterdam).

Totodată, la începutul studiului, cât și șapte ani mai târziu, a fost măsurată severitatea simptomelor de autism cu ajutorul un test de diagnostic foarte cunoscut(Autism Diagnostic Observation Schedule).

În timpul fiecărui test, pe monitorul calculatorului apărea fața unei persoane, pentru 2,5 secunde. În sarcina de recunoaștere a fețelor, copiii vizualizau o față lipsită de expresivitate (neutră) și erau întrebați dacă se regăsea într-o serie de patru fețe. În sarcina de recunoaștere a emoțiilor, copiilor li se arăta o față care exprima o emoție – fericire, tristețe, furie sau frică – și erau rugați să spună dacă era reprezentată o anumită emoție.

Studiul a arătat că o acuratețe redusă în recunoașterea fețelor prezice simptome de autism mai severe în adolescență. Aceste rezultate rămân valabile chiar și după ce oamenii de știință au luat în calcul diferențele în severitatea simptomatologiei în copilărie. Acuratețea în recunoașterea emoțiilor nu prezice severitatea autismului.

Aceste descoperiri se suprapun cu o teorie populară conform căreia dorința intrinsecă de a căuta experiențe sociale este afectată la persoanele cu autism. Astfel, dezvoltarea anumitor abilități sociale, precum recunoașterea fețelor, este împiedicată. Cercetătorii susțin că acest lucru ar putea întârzia dezvoltarea socială viitoare și posibil agrava simptomele de autism. Dacă aceste rezultate sunt susținute de studii viitoare, ar putea avea multiple implicații. De exemplu, medicii ar putea utiliza rezultatele testelor de recunoaștere a fețelor pentru a indica persoanele cu risc ridicat pentru autism sever și prioritiza tratamentul. Recunoașterea fețelor s-ar putea dovedi a fi o măsurătoare obiectivă sau un biomarker, care ar putea fi utilizată în evaluarea eficacității tratamentelor. Cu toate acestea, primul pas este, desigur, validarea testelor și confirmarea faptului că recunoașterea deficitară a fețelor poate agrava simptomele de autism – o sarcină deloc ușoară.

 

Articolele de știri și de opinie de pe SFARI.org sunt independente din punct de vedere editorial de Simons Foundation.

 

Traducere de Andreea Beciu, M.S.
Psiholog specializat în consiliere genetică

 

This article was translated from an original English version published on SFARI.org and is reprinted with permission. You may view the original article, published [06 March 2015], at [http://sfari.org/news-and-opinion/blog/2015/flair-for-faces-forecasts-future-autism-severity].

Lasă un răspuns