Terapia ecvestră sau terapia asistată de cai se referă la folosirea calului în activități orientate spre atingerea unor obiective terapeutice. Terapia asistată de cai folosește instrumente emoționale, sociale și pedagogice cu ajutorul cărora se stabilesc anumite relații și implicații cu rol în tratarea sau depășirea unor probleme de natură psihică, fizică sau cognitivă. Echitația, pe lângă faptul că este o modalitate de a-ți petrece timpul liber, implică și o serie de efecte benefice asupra sănătății, ajutând, de pildă, la o mai bună circulație a sângelui.
După Lemontov (2004), hipoterapia folosește caii ca mijloc de stimulare a dezvoltării motorii, emoționale și sociale a persoanelor cu dizabilități.
Pe lângă celelalte terapii, cum ar fi ABA (Applied Behavior Analysis) sau PECS (Picture Exchange Communication System), și terapia ecvestră este importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului cu TSA.
Această terapie se desfășoară în grup, fiind asistată de către terapeuți specializați, fizioterapeuți sau terapeuți ocupaționali cu obiective bine definite.
Recomandări
Terapia ecvestră este recomandată în nenumărate afecțiuni, cum ar fi: autism, probleme de limbaj, sechele de poliomielită, encefalie, tulburări de comportament, epilepsie, paralizii, scleroză multiplă, tulburări de vedere și diverse altele.
Deși nu este o terapie cu prea multe studii care să îi susțină eficiența, hipoterapia este îndeajuns de importantă în dezvoltarea copilului cu TSA, fiind asimilată unui joc social.
Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ derulează un proiect cunoscut sub numele de „Equine Learning Therapy la Refugiul «Caii lupilor»“, cu efecte pozitive evidente, cum ar fi o postură mult mai corectă a spatelui, dar și un echilibru mai bun, în unele cazuri.
Ana Dragu, coordonatoarea centrului, a afirmat la un moment dat: „Nu am văzut niciodată atâta fericire pe metru pătrat.“
Efectele pozitive ale călăriei terapeutice sunt de ordin
- Fizic: Îmbunătățirea echilibrului, reducerea spasticității, îmbunătățirea coordonării, reflexe mai rapide și îmbunătățirea planificării motrice. Integrarea senzorială stimulează simțul tactil atât prin atingere, cât și prin stimuli de mediu. Proprioreceptorii sunt activați, rezultând astfel îmbunătățirea percepției de sine. Călăria îmbunătățește postura corpului și dezvoltă coordonarea ochi-mână.
- Psihic: Creșterea încrederii în sine (oferită de controlul asupra calului), relaxarea musculaturii prin mișcări repetate, dezvoltarea răbdării, creșterea capacității de asumare a responsabilității, controlul emoțional și autodisciplina.
- Social: Interacțiunea și grija față de animal vor avea ca efect independența, dezvoltarea relației (de prietenie) dintre două ființe, dezvoltarea dragostei, dar și a respectului față de cal.