Comunicat de presă – FEDRA

FEDRA solicită europarlamentarilor români semnarea unei scrisori deschise în sprijinul persoanelor cu autism

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a solicitat, în data de 3 iunie 2015, tuturor europarlamentarilor români, printr-un mesaj scris, trimis fiecăruia, să semneze o Declarație Scrisă a Parlamentului European privind autismul.

Declarația Scrisă reprezintă un document inițiat de 31 de europarlamentari din diferite state europene alături de câteva grupuri parlamentare și vine în sprijinul persoanelor cu autism din Europa.

Prin acest document, inițiatorii lui fac apel la Uniunea Europeană pentru adoptarea unei abordări strategice și holistice cu privire la:

Promovarea accesului la diagnosticarea precoce și sprijinul adecvat pe toată durata vieții;

Promovarea armonizării intervențiilor bazate pe dovezi științifice;

Încurajarea cercetării în autism;

Sprijinirea schimburilor de modele de bună practică în ceea ce privește intervențiile bazate pe dovezi științifice și abilitare.

 

În prezent se estimează că 1% din populația europeană are autism. Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care se manifestă pe tot parcursul vieții, afectând modul de comunicare și relaționare al persoanei cu autism. De asemenea, autismul influențează modul în care aceste persoane înțeleg lumea din jurul lor. Până în prezent nu a fost descoperit niciun tratament care să fie eficient pe toate planurile, dar s-a demonstrat că intervenția timpurie poate ajuta la gestionarea mai eficientă a simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

Documentul a fost semnat până în acest moment de aproximativ 138 de europarlamentari din diverse state europene, printre care și domnii Laurențiu Constantin Rebega și Victor Negrescu, reprezentanți ai României în Parlamentul European. FEDRA mulțumește tuturor acelora care au semnat deja și așteaptă în continuare sprijin din partea celorlalți europarlamentari.

 

FEDRA — Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federație de acest tip din România, care are ca membri în principal organizații de părinți și se dorește a fi o voce puternică și unitară a organizațiilor de profil din România, având ca scop crearea și păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea și sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeș, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iași, Asociația ‘Centrul de psihologie Delta Dunării’, Asociația ‘Dincolo de Tăcere’ Galați, Asociația AUTISM Baia Mare, ASPA Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociația Părinților Copiilor cu Autism, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociația Raza de Speanță în Intervenția și Terapia TSA Brașov, Asociația de Sprijin pentru Părinții și Copii cu Autism Galați, Asociația SOS Autism Bihor, Autism Transilvania, Centrul de Resurse și Referință în Autism ‘Micul Prinț’ Bistrița, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Asociația Help Autism, Asociația Învingem Autismul, Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamț. www.autismfedra.ro

Lasă un răspuns