Lecțiile predate prin modelare video, un exemplu de tehnologie inovativă

modelarea-video-mica-509x710Ai observat vreodată cum, în timp ce pe un ecran mai mare sau mai mic rulează un filmuleț în care protagonist ești chiar tu sau un apropiat de-al tău, toată atenția ți se concentrează pe acel ecran? Ne place să fim vedete, fără doar și poate. Sau dacă nu, ne abținem cu greu să ne studiem mișcările, gesturile, sunetul vocii înregistrate, să ne descoperim micile sau marile defecte. Cunosc sute de copii și majoritatea sunt absolut încântați să se vadă pe un ecran. Recitând o poezie la serbare, alergându-se prin casă cu frații lor, la un meci de fotbal sau pe o cameră de supraveghere de la școală. Cu toții adoră să vadă cum îi percep alții.

Pornind de la cercetările psihologului contemporan Albert Bandura, care a pus bazele teoriei învățării observaționale, modelarea video are la bază numeroase studii care-şi au originea în ideea că oamenii, și în special copiii, învață observându-și semenii. Achiziționarea unui comportament se poate face prin simpla observare a celuilalt, în timp ce execuția comportamentului achiziționat depinde în mare parte de consecințele comportamentului asupra modelului.

Consecințele învățării prin observație sunt vizibile în viața de zi cu zi. Acuzăm anturajul adolescentului pentru învățarea unor comportamente nepotrivite. Învinuim mereu televizorul pentru modelele false sau de-a dreptul nocive oferite din abundență copiilor noștri, desenele animate pentru limbajul necenzurat și anumite filme pentru instigarea la violență. De ce nu am folosi atunci puterea modelării video pentru a îmbunătăți abilitățile copiilor?

Cartea „Modelarea video la copiii mici cu tulburări din spectrul autist” (Editura Frontiera, 2015) este structurată de așa manieră încât constituie un instrument valoros pentru părinții și profesioniștii care vor să utilizeze modelarea video în terapia persoanelor cu autism. Citind-o, am realizat nu doar că există explicații științifice pentru eficiența filmărilor pe care le-am folosit mai degrabă instinctiv și nestructurat în terapia propriului meu copil cu TSA, dar și că aș fi putut să le concep mult mai bine și să le folosesc mai des, nu doar pentru autoevaluarea comportamentului, dar și pentru a-i preda abilități noi. Fără cunoștințe detaliate despre gama variată de aplicații ale modelării video, ne-am limitat la a înregistra comportamente disruptive pentru a le prezenta ulterior copilului mare sau adolescentului care nu era conștient de modul în care îl percepeau ceilalți. Sau, în cadrul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” din Bistriţa, la a ne înregistra propria prestație terapeutică pentru a putea analiza ulterior eventualele scăpări. Am înregistrat și fragmente de sarcini, ca acțiunile de a mesteca și înghiți, care au fost ulterior predate copiilor cu dificultăți de alimentație. Însă, cu acest ghid la îndemână, mă simt pregătită să îmi pun gadgeturile la treabă. De la povești sociale la povești video e doar un pas. Și ambele sunt extrem de utile în terapia copilului, adolescentului și adultului cu TSA. Deși prea puține studii au fost făcute pentru a demonstra eficiența modelării video la adulți, acest fapt se datorează interesului scăzut care există în privința terapiei la adulții cu autism în lume în general și în România în special, unde întreaga noastră atenție se concentrează asupra intervenției timpurii.

De la utilizarea toaletei sau învățarea copilului să rămână în spațiul delimitat atunci când părintele îi strigă „STOP”, până la modelarea scrisului de mână, aproape orice sarcină poate fi analizată, descompusă și prezentată copilului într-un fel care să îi trezească dorința de a imita. Autorii oferă un ghid valoros cu planuri de intervenție și studii de caz detaliate, pentru a facilita accesul la acest tip de învățare inclusiv părinților care ar putea fi intimidați de ideea de a realiza sau edita un filmuleț de trei minute. Azi, când majoritatea părinților au acces la cel puțin un telefon mobil cu cameră video, iar copiii la tablete și PC-uri mai mult ca oricând înainte, realizarea unui material didactic bazat pe principiile modelării video e la îndemâna oricui. Frumusețea acestei metode, dar și a simplității cărții pe care vă pregătiți să o citiți, constă mai ales în faptul că e o metodă ușor de folosit acasă, în mediul natural al copilului, și prezintă pas cu pas cele trei tipuri de videoclipuri care l-ar putea ajuta să învețe: modelarea video de bază, auto-modelarea și modelarea video de tip punct-de-vedere. În funcție de abilitatea predată și de preferințele copiilor, veți putea să alegeți cu precizie tipul de înregistrare potrivit. Respectând pașii, nu prea aveți cum să dați greș.

În peisajul editorial românesc această carte este unică, concentrând ani de studii într-un ghid de circa o sută de pagini de eficiență demonstrată. Oferă modele de analiză componențială, esențiale pentru realizarea corectă a filmelor, scheme pentru planificarea și realizarea clipurilor, indicații tehnice și modele de fișe pentru colectarea datelor. De asemenea, descrie în mod practic cum decurge procesul de filmare și editare a videoclipurilor personalizate, luând exemple diverse studii de caz în practica autoarelor. Abilitățile care pot fi predate prin intermediul modelării video sunt diverse: de la sporirea atenției, interacțiunea cu alți copii sau îmbrăcatul până la jocul creativ sau mersul de mână.

Lasă un răspuns