Cum ne jucam cu copilul cu autism?

Ludoterapia (terapia prin joc) este definită ca o modalitate de relaţionare între subiect şi lumea obiectelor sau fiinţelor şi constituie formula primară a acţiunii umane. Prin urmare, ea este rezultatul unei coexistenţe subiect-lume şi este generată ca acţiune de interstimulare afectivă care valorifică activităţi perceptive, senzorio-motorii, verbale, afective, intelectuale şi de construcţie de expresie corporală şi estetică.

Joacă, Copii cu TSA_01Atât în cazul copiilor tipici, cât şi a copiilor cu TSA, în dezvoltarea abilităţilor de joc vom ţine cont de triada ludică piagetiană (jocul exerciţiu/senzorio-motor, jocul cu reguli şi jocul simbolic), la cei din urmă etapele se vor desfăşura printr-o predare specifică, într-un mediu organizat – la început, îmbinând toate tehnicile de către un terapeut ocupaţional energic, creativ şi cu capacitatea de a inventa şi reinventa abilităţi de joc specifice fiecărui copil în parte.

Având în vedere specificul şi unicitatea copiilor cu TSA, mă refer aici la dificultăţile de a stabili relaţii sociale, anomalii severe ale dezvoltării limbajului, cât şi răspunsuri atipice la stimulii senzorial-perceptivi, este necesară o intervenţie cât mai timpurie în privinţa ameliorării acestor simptome. În acest caz recomand JOCUL ca o metodă extrem de eficientă care, în munca cu copilul cu TSA, poate reprezenta o piatră de temelie în procesul de recuperare.

Cel mai adesea părinţii se plâng de lipsa interacţiunii copiilor cu TSA cu ceilalţi copii de aceeaşi vârstă, că nu folosesc jucăriile în mod adecvat sau că au un joc ritualic (construind acelaşi turn din lego de nenumărate ori). Cu toate acestea, la recomandarea unor activităţi ludice putem resimţi o anumită rezistenţă din partea părinţilor care nu consideră jocul o prioritate, neacordându-i o importanţă deosebită în recuperare. Ne confruntăm cel mai adesea cu comentarii precum: „Deocamdată îmi doresc cel mai mult să vorbească. Nu vreau sa îi întrerup timpul de învăţare şi de limbaj. Are timp să se joace, important e să vorbească”. Aşadar, un prim-pas în începerea terapiei prin joc este explicarea eficienţei jocului ca modalitate de a intensifica procesul de dezvoltare a abilităţilor de limbaj, în special, şi a celor de învăţare, în general. Într-adevăr, limbajul este util, dar nu neapărat indispensabil. Dacă doriţi să vă convingeţi de acest lucru, vă recomand să mergeţi într-un parc unde se joacă copii proveniţi din culturi diferite şi să urmăriţi jocul acestora. Veţi vedea cât de frumos se joacă împreună, cu toate că nu vorbesc aceeaşi limbă.
Prin intermediul jocului, propensiunea spre vocalizare creşte, copiii având tendinţa să reproducă anumite sunete, deoarece sunt relaxaţi sau se distrează. De aceea, recomand ca „tentaţiile comunicării (predarea limbajului prin imitaţie verbală) să aibă loc într-un context social sau de joc. Din dorinţa de a se repeta acţiunea care îi creează atâta plăcere, veţi fi surprinşi să auziţi copilul emiţând un sunet sau o silabă exclamată de terapeut la început.

Exemplu – acţiuni însoţite de sunete:

 • loveşte toba: ta-tata!
 • împinge maşina: Vruuuum!
 • datul în leagăn: Hintaaa!

Dacă pentru copiii tipici majoritatea informaţiilor sunt însuşite prin observarea şi imitarea altora, în cazul copiilor cu TSA este necesar un efort special de predare. De aceea, cei mai importanţi paşi în începerea terapiei sunt captarea atenţiei şi învăţarea imitaţiei.

Construirea jocului

În primul rând jocul trebuie raportat la vârsta şi sexul copilului şi necesită foarte multă flexibilitate. Din acest punct de vedere, este aproape imposibil de conceput un curriculum specific pentru abilităţile de joc, având în vedere faptul că pacienţii cu TSA deseori prezintă fluctuaţii şi pot accepta sau respinge aceeaşi jucărie în momente diferite datorită tulburărilor senzoriale de hiper şi/sau hiposensibilitate. Abilităţile de joc trebuie să includă: abilităţi de joc interactiv (jocul cu mingea), abilităţi de joc solitar (construirea unui turn din lego) şi de joc la masă (jocul de memorie).

Pentru a iniţia jocul în fazele incipiente este suficient să observăm modul în care copilul explorează mediul şi să reţinem preferinţele acestuia. Pentru a ne da seama de ce jucărie este atras, îi punem pur şi simplu la dispoziţie o gamă variată de jucării şi îl lăsăm pe el să aleagă. Este FOARTE IMPORTANT să observăm ce fel de stimulare senzorială preferă, în acest sens comportamentele de auto-stimulare pe care copilul le exercită, constituind indicii de urmat. De exemplu, dacă anumite comportamente autostimulative includ elemente precum sunetele, lumina, mişcarea sau textura, căutaţi un tip de activitate care să implice aceste elemente. Îi plac balansarea, baloanele de săpun etc., vă recomand ca acestea să fie implicate în primele activităţi de joc care să îi satisfacă copilului nevoile senzoriale într-un mod cât mai adecvat şi funcţional posibil.

Joacă, Copii cu TSA_01

După explorarea mediului, descoperirea preferinţelor copilului şi identificarea comportamentelor autostimulative puteţi alege 3-5 tipuri de joc pe care sa le lucraţi pe rând. O parte din aceşti itemi pot fi cuprinşi în cadrul şedinţelor de predare (imitaţie non-verbală), iar o parte în cadrul jocului. La început, întărim din plin implicarea copilului în activitate, urmând ca pe parcurs să mărim treptat durata menţinerii în sarcină şi să reducem prompturile şi întăritorii, astfel încât activitatea să devină ea însăşi întăritoare.

Pentru ca predarea să fie cât mai eficientă, indiferent de activitatea de joc aleasă (jocul cu mingea, folosirea calculatorului, puzzle etc.) este absolut necesar să se ţină cont de următorii paşi:

 1. Analiza sarcinii (identificarea paşilor ce trebuie parcurşi, a elementelor componente ale abilităţii ce trebuie predată).
 2. Înlănţuirea înainte (1, 2, 3…) sau înapoi (…3, 2, 1).
 3. Predarea fiecărui pas pe rând.
 4. Folosirea prompturilor total, parţial, până la reducerea treptată şi dispariţia acestora.
 5. Întărirea răspunsurilor care se apropie cel mai mult de răspunsul dorit.

Exersarea şi repetarea frecventă a acestor paşi până la masterare, implicit generalizare, va permite copilului după primele jocuri învăţate să dorească să cunoască şi alte jocuri, de data aceasta propuse de dvs. Deoarece, dacă iniţial ţinem cont strict de preferinţele copilului, apoi construim şi dezvoltăm jocul de aşa manieră încât să devină un mijloc de predare a altor abilităţi. În cele din urmă vom putea alege jucării care pot fi folosite atât în jocul solitar cât şi în cel de grup. Unul din obiectivele principale în ludoterapie este acela de a învăţa copilul să îşi ocupe timpul în mod funcţional, independent, în perioadele în care nu e implicat într-o activitate structurată, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii acestuia şi împiedicând apariţia „timpului mort” (izolare, plictiseală, autostimulare, stereotipii etc.).

Aşadar, ludoterapia contribuie la dezvoltarea autonomiei copilului – iar copilul cu TSA trebuie îndrumat sistematic şi sub aspect ludic spre acel nivel funcţional în care se poate juca singur fără monitorizarea sau supravegherea unui adult. Dar, atenţie! Retragerea adultului din joc nu trebuie să fie resimţită de către copil, acest lucru se va realiza, de asemenea, etapizat. În cazul copiilor cu TSA cel mai înalt nivel de joc este jocului simbolic cu sau fără prezenţa obiectelor, deoarece acesta solicită stimularea imaginaţiei şi creativităţii partenerilor de joc. Pentru eficientizarea acestui tip de joc, care trebuie să aibă un început şi un final bine determinat (se poate folosi un cronometru, pe care să îl pornească copilul; de asemenea se pot stabili locuri speciale destinate jocului/jucăriilor (ferma cu animale, bucătăria etc.). La început copilul învaţă să se joace într-un singur loc, iar după terminarea activităţii se mută în alt spaţiu amenajat care cuprinde alt tip de joc.

Tipuri de jocuri recomandate:

 • Vârsta 2-3 ani: incastre, maşinuţe, păpuşi, instrumente muzicale, leagăne, muzică, puzzle-uri simple, litere, filmuleţe video, jocul Cucu-Bau! Cântecele interactive, jocul cu mingea, colorat, de-a prinselea, tricicleta, jocuri cu apă şi nisip etc.
 • Vârsta 4-5 ani: lego, cuburi, maşinuţe, puzzle-uri, păpuşi, figurine din desene animate, pictat, joc simbolic (de-a gătitul, hrănitul păpuşii), jocuri cu mingea-fotbal, baba-oarba, trotineta etc.
 • Vârsta 6-7 ani: jocuri pe computer, animale de pluş, arte şi meşteşuguri, figurine umane care să exprime diferite acţiuni, fotbal, tenis, patine cu rotile , bicicleta, animale de casă etc.

 

3 răspunsuri la „Cum ne jucam cu copilul cu autism?

Lasă un răspuns