Cine suntem?
Asociaţia Autism Europa Bistriţa oferă încă de la înfiinţare, din anul 2007, servicii de informare, conştientizare, consiliere şi educare, organizare de cursuri de instruire în beneficiul copiilor cu tulburări din spectrul autist din judeţul Bistriţa-Năsăud, al familiilor acestora, al specialiştilor şi al comunităţii. În cursul anului 2008, printr-un proiect finanţat de Primăria Bistriţa s-a înfiinţat Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”, în incinta Spitalului Judeţean Bistriţa, str. Independenţei nr. 30, într-o clădire aflată într-un stadiu avansat de degradare. Aici, într-un spaţiu iniţial restrâns, amenajat cu fonduri de la Primăria Bistriţa şi prin contribuţie proprie, s-au desfăşurat activităţi de informare, consiliere, precum şi activităţi de coordonare a proiectelor derulate în parteneriat cu instituţii publice şi ONG-uri din ţară şi străinătate.
Considerăm că împlinirea a şase ani de activitate ne permite să facem un bilanţ şi să recapitulăm câteva dintre cele mai importante momente:
- Seminar gratuit pentru părinţi şi specialiştii din unităţile de învăţământ şi medicale din Bistriţa-Năsăud, susţinut de specialişti din Germania (2008).
- Formarea de terapeuţi, acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România (2009).
- Editarea unei broşuri tematice (400 de exemplare), distribuită medicilor de familie din Bistriţa-Năsăud, precum şi în grădiniţe, şcoli şi instituţii publice (2009).
- Reabilitarea şi extinderea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa (2009).
- „Educaţie pentru Autism”, proiect co-finanţat de Primăria Bistriţa (2009), a implicat susţinerea de seminarii cu tema „Integrarea copilului autist în unităţile de învăţământ preşcolar de masă” în fiecare grădiniţă cu personalitate juridică din municipiul Bistriţa.
- Training: „Tulburări de percepţie senzorială la persoanele cu autism şi tehnici de integrare senzorială prin joc”, la care au participat 40 de terapeuţi şi părinţi din municipiul Bistriţa (2010).
- „Grup de suport social pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi tulburări conexe” (2011), proiect ce a presupus: identificarea şi circumscrierea clară a nevoilor de suport social, de informare şi consiliere în rândul părinţilor copiilor cu tulburări de spectru autist.
- Curs – „Intervenţii cognitiv comportamentale – aplicaţii la copiii cu tulburări din spectrul autist”, susţinut de Asociaţia de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale din Romania în colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania – 20 de participanţi (2011)
- „Sală de Documentare” pentru părinţi şi specialişti cu literatură ce vizează copiii cu tulburări pervazive de dezvoltare (TSA, tulburări conexe) (2011)
- Gala premiilor antidiscriminare (2012) premierea cadrelor didactice şi a personalităţilor care ne-au ajutat constant în demersul de integrare a copiilor cu autism în învăţământul de masă.
În doar cinci ani activitatea Centrului a devenit complexă şi recunoscută la nivel naţional. De serviciile de informare, educare şi terapie ale acestui Centru beneficiază copiii cu TSA şi familiile acestora din mai multe localităţi din judeţ şi din ţară. Centrul a devenit un model al iniţiativei părinţilor în colaborare cu autorităţile locale la nivel naţional. Centrul pentru Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” a încheiat parteneriate cu Direcţia pentru Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Extensia Bistriţa, Fundaţia de Utilitate Publică Internationales Bildungs und Sozialwerke Germania, precum şi cu mai multe grădiniţe şi şcoli generale. De serviciile individualizate oferite în cadrul Centrului pentru Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” beneficiază la acest moment un număr de 40 de copii.