Autismul în Balcani: ce poate face un proiect european în 3 țări din zonă

De Cătălina George

http://landinside.co.uk/

Părinții copiilor cu autism din 3 țări balcanice au beneficiat recent de un program internațional de training și suport. Doi dintre liderii și coordondatorii acestui program l-au prezentat la Conferința ReAttach despre autism și neuroștiințe în Eindhoven, Olanda, în aprilie 2018.

Organizat în colaborare cu Universitatea din Northampton, din Marea Britanie, și Autism Europe, programul s-a numit Egalitate și incluziune socială prin educație pozitivă în familie (ESSIP). Părinții înscriși în program au primit câte 5 sesiuni de training în fiecare țară participantă, plus documentare. Sesiunile s-au derulat din martie 2016 până în martie 2018.

Sprijinul din partea guvernului tinde spre zero în Macedonia

La conferința din Olanda, prof. dr. Vladimir Traikovski, din Macedonia, a acordat un interviu în exclusivitate despre situația cu care se confruntă persoanele cu autism în țara sa. El a declarat că:

”Într-un proiect de cercetare, ale cărui rezultate le-am publicat în Jurnalul pentru educație specială și reabiliare, în 2010, am descoperit cu studenții mei de la universitate că în țara noastră zero la sută dintre persoanele cu autism au loc de muncă. Ceea ce nu arată prea bine pentru guvernul nostru!”

În video interviul de mai jos, el explică ce ajutor primesc familiile copiilor cu autism:

Totodată, în două dintre țările din proiectul ESSIP nu există o evidență a persoanelor cu autism. Mulți copii și adulți rămân nediagnosticați și astfel le lipsește accesul la orice tip de ajutor.

Cu ce obstacole s-a confruntat programul european

Din partea Universității din Northampton, prof. dr. David Preece a prezentat proiectul ca invitat în cadrul conferinței ReAttach în Eindhoven. El a vorbit atât despre conținutul modulelor de educație parentală oferită familiilor copiilor cu autism, cât și despre piedicile întâlnite în cadrul proiectului.

 

Urmăriți fotografiile din slide pentru a vedea în ce a constat programul în 5 sesiuni pentru părinți. Trainerii implicați au oferit, printre altele, cunoștințe și sfaturi în comunicare, interacțiune socială și dezvoltarea socială a copilului cu autism.

 

Primul obstacol cu care s-a confruntat programul ESSIP a fost lipsa evidenței populației diagnosticate cu autism. În programarea sesiunilor, leaderii proiectului au trebuit să țină cont de geografia Macedoniei și a Croației, de minusurile în infrastructură, dar și de capacitatea familiilor de a se deplasa.

Nu doar în fostele țări iugoslave persoanele cu autism se izbesc de dificultăți. Profesorul irlandez Michael Fitzgerald, care a diagnosticat în caiera sa peste 2600 persoane în spectrul autist, vorbește despre tragedia adulților cu autism înalt funcțional din Marea Britanie, în video de mai jos.

Rezultate pozitive pentru familiile copiilor cu autism

În materialul video de mai jos, filmat la conferința ReAttach, dr. Preece arată și rezultatele sesiunilor:

  • 96% dintre părinți au spus că înțeleg mai bine autismul.
  • 90% dintre participanți au câștigat cunoștințe și încrede în situații de criză de zi cu zi.
  • 88% au spus că își pot ajuta acum copiii să comunice mai bine.

Totodată, familiile participante au spus că programul i-a ajutat să se descurce mai bine, într-un mod pozitiv, cu stresul cu care se confruntă.

Președintele Societății Științifice pentru Autism din Macedonia, dr. Traikovski predă studenților de la Universitatea Sf. Chiril și Metodius din Skopjie, ca specialist în spectrul autist.

Lector senior în Educație Specială și Incluziune la Universitatea din Northampton, UK, dr. David Preece este totodată membru al Societății Internaționale pentru Cercetare în Autism. Totodată, el coordonează studenți la nivel de studii de masterat și doctorat în domeniu, atât în UK, cât și în India.

Cercetător în domeniul autismului încă din 1973, prof. Michael Fitzgerald a scris sau colaborat la scriere și editarea a peste 25 de cărți de specialitate în domeniu. Membru al Societății Regale de Psihiatrie din Londra, prof. Fitzgerald a primit premiul pentru Excelență în Psihiatrie 2017 în Irlanda. 

http://landinside.co.uk/

Lasă un răspuns